Balans is niet statisch

genadig moederschap Jun 17, 2024

"Balans, zijn we daar als moeder niet vaak naar op zoek? En als je net denkt dat alles lekker loopt, kom je in een nieuwe fase die weer flink schudt aan dat wat je dacht dat in balans was. Herkenbaar?"

Daniëlle Koudijs, oprichter van Power to the Mama’s en coach bij Fier Mama Zijn, vertelt in deze blog over balans vinden in haar moederschap, en wat haar geholpen heeft. 

Balans is niet statisch
Geldt voor mij ook. Daarom ben ik gestopt met zoeken naar balans en ben ik gaan meebewegen met het leven. Want wat we een beetje lijken te zijn vergeten, is dat balans niet statisch is. Kijk maar eens naar een weegschaal. Een weegschaal beweegt heen en weer, tussen het gewicht dat op de schalen wordt gelegd. Of denk aan een koorddanser die op flinke hoogte tussen twee gebouwen oversteekt via een dunne kabel. De koorddanser is getraind om tegenwicht te bieden bij opspelende wind. Hij spant zijn spieren op bepaalde momenten extra aan, leunt wanneer nodig en ontspant wanneer het kan. Dat meebewegen is in mijn ogen zoals balanceren in het leven. Om door een bepaald seizoen heen te bewegen, zonder om te vallen.

Weten wat je echt belangrijk vindt helpt je meebewegen
Meebewegen met het leven gaat het beste als je weet wat je écht belangrijk vindt. Als je weet wat je waarden zijn en waarom je de dingen doet die je doet, maar ook wat je energie geeft en energie kost. In mijn praktijk spreek ik met enige regelmaat moeders die daar eigenlijk al een tijdje niet mee bezig zijn en er door de gesprekken heen achter komen dat er best veel veranderd is sinds ze een gezin hebben. En dat daarmee hun prioriteiten ook gewijzigd zijn, maar nog niet altijd helemaal zijn verwerkt in de dagelijkse praktijk. Wat het extra vol en druk maakt, vooral in onze hoofden.

Terug naar de basis
En echt, dat gebeurt mij ook nog wel eens. Wat mij dan helpt, is teruggaan naar de basis. In gebed mijn struggles neerleggen bij God en ruimte maken om te kijken naar wat er op dit moment in ons leven gebeurt en wat wij als gezin nodig hebben. Ik zeg bewust wij en ons, want in mijn gezin ben ik samen met mijn partner en kinderen. Wat ik doe, heeft invloed op hen en vice versa. We bespreken wat belangrijk is, wat we eventueel anders willen of moeten doen en gaan aan de slag met wat stress oplevert. En ook hoe we daarmee omgaan, met als doel uitkomen op een betere balans.

Wil jij hier ook in groeien? Meld je aan voor de masterclass op 25 juni!
Als je nou wilt weten hoe je dit praktisch kunt maken in jouw eigen leven, volg dan op 25 juni de masterclass die ik geef bij Christelijk Opvoeden. Linda en ik geven je informatie en tools over hoe je stressvolle tijden aan kunt pakken en hoe je meer rust in het ouderschap kunt krijgen. Aanmelden doe je hier. Tot dan!