Geloofsopvoeding is meer dan alleen maar bidden voor het eten

christelijk opvoeden May 22, 2024

Geloofsopvoeding is een prachtig verzamelwoord. Maar wat betekent het nou eigenlijk? En sterker nog: hoe doe je het eigenlijk? Het is immers niet alleen maar bidden voor het eten!

Geloof is soms voor jezelf al een zoektocht en om dit vervolgens te vertalen naar je kinderen is niet altijd de makkelijkste taak. In deze blog wil Linda de Groot, christelijke gezins- en opvoedcoach, je bemoedigen om samen met God invulling te geven aan de christelijke opvoeding. 

Laat kinderen continu zien hoe jouw relatie met God is. 

Kinderen leren door te observeren. Dat geldt voor ieder onderwerp in de opvoeding en zeker in jouw geloofsopvoeding. Kies er bewust voor om bijbel te lezen waar jouw kinderen bij zijn, een gebed uit te spreken, worship-muziek aan te zetten. Vertel de getuigenissen van wat je hoort, wat God in levens van mensen doet en vertel ze hoe God tot jou spreekt en hoe jij richting bepaald voor je leven.

Een rolmodel zijn voor je kinderen in de geloofsopvoeding vertaalt zich ook naar de manier waarop jij de normen en waarden zoals eerlijkheid, respect en verantwoordelijkheid uitvoert in de praktijk.

Hoe ga je om met de leeftijd van je kinderen als er tot een bepaalde leeftijd korting te krijgen is? Hoe handel je richting een hulpbehoevende in de winkel? 

Maak het geloof tot een alledaags gesprek 

Door het geloof dagelijks te integreren in jullie gesprekken, wordt ‘geloofsopvoeding’ niet een specifiek iets, maar is het onderdeel van wie jullie zijn. Moedig je kind aan om vragen te stellen en discussies te voeren over het geloof of morele kwesties. Zelfs als je dat ingewikkeld vindt of niet alle antwoorden kent. 

In de ontwikkeling van een kind is het belangrijk om kinderen de ruimte te geven hun vragen te stellen zodat ze hun eigen weg ontdekken. Dit voorkomt taboes, bevordert begrip en geeft betrokkenheid naar elkaar. 

Creëer herkenbare routines 

Aan de hand van jouw visie op het geloof kan je routines en tradities creëren die hier kleur aan geven. De manier waarop je omgaat met kerkgang, feestdagen, gebedstijd en bijbellezen laten zien welke waarde je hecht aan deze gebruiken.

Rituelen helpen kinderen om de basisprincipes en geschiedenis van het geloof te begrijpen, te ervaren en te waarderen. 


Betrek anderen bij de geloofsopvoeding

Christelijk Opvoeden doe je samen. Niet voor niets is er het spreekwoord ‘it takes a village to raise a child’. Dat gaat ook op voor de geloofsopvoeding.

Door stemmen van andere mensen te laten spreken in het leven van je kind, leren ze om een eigen mening en visie te ontwikkelen en een breder perspectief te krijgen. Je kunt dit opzoeken in de kerk. Dit biedt een sociale structuur waarin kinderen kunnen leren en groeien met mensen die dezelfde overtuigingen delen. Plekken als catechisatie of club geven steun aan je kind en verbondenheid.

Bezoek christelijke evenementen of campings zodat kinderen in aanraking komen met verschillende manieren van geloofsontwikkeling. God heeft ons aan elkaar gegeven, zodat we niet alleen hoeven te staan in onze christelijke opvoeding. Dat is ook waarom we op het platform Christelijk Opvoeden een plek hebben om elkaar te inspireren, te bemoedigen en te ontmoeten. 

Je hoeft niet alle antwoorden te hebben. 

Christelijk opvoeden is niet in één manier te verwoorden, er is niet maar één manier goed. Het gaat erom dat je als opvoeder doelbewust bezig bent met het overbrengen van je geloofsovertuigingen en de waarden die hierbij horen draag je over aan je kind. 

Je hebt ook niet altijd alle antwoorden voor je kinderen en dat is niet erg. Samen met je op ontdekkingstocht in de christelijke opvoeding. Op de website www.christelijkopvoeden.nl worden door middel van community en online cursussen handvatten en tools aangeboden die jou als opvoeder hierbij kunnen helpen. 

De uitdaging van christelijk opvoeden

De wereld waarin we leven kan soms botsen met de christelijke normen en waarden die jij wilt handhaven in jouw gezin. Het is soms uitdagend om het christelijk geloof levendig te maken en te houden. Je hebt als ouder het verlangen dat ze God leren kennen zoals jij Hem kent, maar tegelijkertijd vraagt dit een houding van ‘loslaten en vertrouwen’. 

In spreuken 22:6 staat: “Leer een kind van jongs af aan de juiste weg en het zal er niet van afwijken wanneer het ouder wordt” 

In deze tekst belooft God ons dat je kind zal weten welke weg het moet gaan. Wat een troost om als ouder te weten dat elk zaadje wat jij in je kind plant dus niet voor niets is. God zal het laten groeien. Ook al zie je dat op het moment zelf niet.

Laten we blijven bidden voor onze kinderen! Dagelijks uitspreken dat ieder zaadje wat we planten in hun hart, dat het tot uitwerking komt in hun leven. Dat waar wij als opvoeder soms tekortschieten, dat God dit opvult.