Kinderen een zegen van God? Niet iedereen ervaart dat zo

christelijk opvoeden Jul 04, 2024

‘Kinderen zijn een zegen van God’. Lekker cliché binnen de christelijke wereld soms wel. Toch is het iets wat me vaak bezighoudt, vertelt Arienne Hoek, moeder en blogger van Christelijk Opvoeden, want ik heb om me heen gemerkt dat niet iedereen hier zo naar kijkt.”

“Ik las er laatst een overdenking over. Daarin werd de vergelijking gesteld met andere vormen van zegen (financiën, woning, etc.). Dat bleef toch wel een beetje malen. Want ja: kijk ik altijd naar mijn kinderen als een geschenk, een beloning, een erfdeel? Het levert ook moeilijke vragen op, verdrietige vragen over situaties waarin de wens er is, maar een zwangerschap uitblijft. We lezen op veel plekken in de Bijbel over kinderen als een zegen. In psalm 127:3 lezen we: ‘Zie, kinderen zijn het eigendom van de HEERE, de vrucht van de schoot is Zijn beloning (HSV)’.

Toen onze oudste jongens werden geboren, heb ik helaas vaak ervaren dat niet iedereen kinderen ervaart als een zegen. Nog maar enkele weken in verwachting maakte de verloskundige de eerste echo. Tot onze verrassing bleek dat wij niet één, maar twee kindjes verwachten. We konden hier alleen maar om lachen en waren er super blij mee. Op het geboortekaartje schreven we dat we ons heel dankbaar voelden en dubbel gezegend. Het was zeker pittig, maar ja dat is de overgang van met z’n tweetjes zijn naar ouders worden sowieso, zo bekeken we dat.

Vaak kregen we opmerkingen over hoe enorm zwaar het wel niet moest zijn en allerlei misplaatste ‘grappig’ opmerkingen. Het climax was een man met een meisje (ongeveer dezelfde leeftijd als onze jongens) in de supermarkt. In het voorbijgaan maakte hij de opmerking hoe blij hij was dat hij maar één kindje had gekregen. Een relaas over alle voordelen en leuke kanten van een tweeling was mijn nogal gefrustreerde reactie.

Inmiddels zijn de jongens vijf jaar oud, maar in de afgelopen weken moest ik er ineens aan denken. Het gevoel dat we ons enorm gezegend voelden. En ja, ook hier is het weleens druk (of eigenlijk best vaak). Nieuwe opvoedingsvragen nu de kinderen ouder worden zijn uitdagend. Zelf rustig blijven wanneer er geruzied wordt valt niet mee. Het combineren van alle rollen en taken vind ik vaak pittig. Maar al mijmerend over dat kinderen een zegen van God zijn, genoot ik tussendoor van de knuffels, vieze broeken van heerlijk buitenspelen en de grapjes.

De grootste vraag is of ik tussen alle hectiek de Zegen wil zien en ontvangen.

Ervaar jij ook wel eens de hectiek van het moederschap, en wil je hier graag handvatten voor? Dan is onze cursus Genadig Moederschap misschien wel wat voor jou! Meld je aan via https://www.christelijkopvoeden.nl/genadigmoederschap