Mam, mag ik helpen?

genadig moederschap Jun 05, 2024

Er zijn veel moeders die overweldigd zijn door de gevoelens, taken en intensiteit die het moederschap met zich meebrengt. En dat is logisch. Soms voelt het of je als moeder alle ballen hoog moet houden: je kinderen rekenen op je, je partner rekent op je, je hebt een baan, er moet eten op tafel komen.. noem het maar op! 

In deze blog vertelt onze gastblogger, Ariënne Hoek, haar ervaringen met balans vinden in haar moederschap en over wat zij gaandeweg leerde. 

Zo´n middag waarop ik eigenlijk net iets te veel heb gepland (komen bij mij ook net iets te vaak voor). Ik wil snel nog wat klusjes afmaken en moet eigenlijk al beginnen met koken. Ik hoop dat er lekker wordt gespeeld en dat ik mijn handen een klein beetje vrij heb. Maar iedereen is wat moe en ik ben meer met de kinderen bezig dan met mijn eigen to-do lijstje. Geen ramp, maar ja die was vouwt zichzelf niet op en later eten betekend later op bed en dat is nou net niet handig met de al wat vermoeide kindjes.

En dan wordt er gevraagd door mijn zoontje (5 jaar): ‘mam, mag ik helpen?’. Niet heel praktisch als je snel wilt…

In de afgelopen tijd heb ik iets mogen leren over één van mijn kinderen. Eerst was het lastig en vooral vaak niet praktisch. Liep hij me ‘in de weg’, want ik wil die klusjes even snel zelf doen. Tot ik ontdekte dat hij me eigenlijk iets anders vraagt als hij wil helpen. Vaak is hij dan moe of heeft hij een drukke dag gehad.

Even samen een klusje doen, wat kletsen en of gewoon lekker in mijn buurt zijn, helpt hem dan en biedt hem de nabijheid waar hij eigenlijk behoefte aan heeft. Oef, dat was even schakelen op drukke momenten. Maar inmiddels heb ik ontdekt dat het heel waardevol kan zijn. Soms even zoeken naar wat hij kan doen als je zelf eigenlijk weinig tijd hebt, maar vaak is er wel iets kleins te bedenken. De weegschaal aflezen in de keuken, groente afspoelen, de bestekbak van de vaatwasser uitpakken. Of gewoon erbij zitten en wat kletsen. En soms gaat hij uiteindelijk ook wel weer spelen.

Maar in plaats van mopperig te reageren dat hij toch even moet gaan spelen, probeer ik nu mijn eigen gedachten en plannen om te buigen. En te bedenken waarom hij net op dat drukke moment wil helpen, omdat hij juist even in mijn nabijheid wil zijn.

Wil jij meer horen over balans vinden in je moederschap? Meld je dan aan voor de masterclass ‘Balans in je moederschap’ waarin Danielle Koudijs van Powertothemama’s en Linda de Groot, christelijke gezins- en opvoedcoach je mee nemen in dit zo herkenbare thema. Vanuit hun expertise en moederschap vertellen ze je hun methodes en tips; maar ook hun teleurstellingen en zoektocht.

Aanmelden? Klik dan hier!