Nemen we vakantie van ons geloof?

genadig moederschap Aug 02, 2024

Aan het begin van het jaar hebben we ze allemaal, maar ook voor vakanties hebben veel mensen goede voornemens. “Daar ben ik dus geen uitzondering in!” vertelt Arienne Hoek, blogger van Christelijk Opvoeden en moeder van 3 kinderen.

Het is niet gelukt, maar ik heb genade met mezelf
De bijbel in één jaar lezen was voor mij ook zo’n voornemen. Twee en half jaar geleden ben ik daarmee gestart. In één jaar is me niet gelukt, maar het afstrepen stimuleert wel (en inmiddels ben ik er bijna!). Dus met genade voor mezelf dat één jaar niet is gelukt en het vooruitzicht dat ik over een tijdje kan zeggen de hele bijbel te hebben gelezen; ga ik rustig door.

En dan die goede voornemens voor de vakantie. In de afgelopen jaren heb ik me vaak voorgenomen om ook in de vakantieperiode met regelmaat mijn Bijbel te openen en tijd met God te nemen. Helaas is mijn ervaring ook dat wanneer het ritme wegvalt en de kinderen de hele dag om me heen zijn me dit lang niet altijd lukt. Jammer vind ik eigenlijk wel, want hoe waardevol is het om in de vakantieperiode te doen. Juist als de kinderen veel bij je zijn, mag je een voorbeeld voor ze zijn. Maar het is ook best een uitdaging soms.

Hoe ga ik het de komende zomer aanpakken met die goede voornemens?
In de afgelopen weken schiet het al vaak eens door mijn gedachten. Hoe ga ik het komende zomer aanpakken? Ik vind het voor mezelf belangrijk om me te blijven voeden met Zijn Woord. Maar ook voor mijn kinderen vind ik het belangrijk dat ze aan mij zien hoe ik hiermee omga en dat Bijbellezen en gebed prioriteit hebben in mijn leven. Nieuwsbrieven, blogs en inspirerende post over de zomerperiode zetten mij ook aan het denken. Want als wij vakantie nemen, nemen we dan ook ‘vakantie’ van ons geloof? Of is het juist hét moment om aan je kinderen en mensen om je heen wat van Jezus te laten zien en over Hem te vertellen?

In de Bijbel lezen we teksten als ‘Deze woorden, die ik u heden gebied, moeten in uw hart zijn. U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat’ (Deuteronomium 6:6-7). We krijgen het dus zelfs als opdracht. Niet alleen als we thuis zijn, maar ook als we op weg gaan. Mijn voornemen voor deze zomer is om mij te blijven voeden met Gods woord. Misschien niet een flinke Bijbelstudie, dat komt wellicht na de vakantie wel weer. Maar vol genade, al is het maar een klein vers om gedurende de dag over na te denken en me elke dag mee te voeden. Om dit vervolgens aan mijn kinderen uit te delen. En heel eerlijk, van die dappere verhalen van moeders die ’s ochtends op tijd staan, prachtig! Misschien ook wel voor jou, maar helaas niet voor mij. In het ritme van alledag lukt me dat al niet, laat staan in de vakantie. Maar één ding weet ik wel, ik verlang ernaar om het dagelijks te doen. Om aan mijn kinderen te laten zien en er met hen over te praten. Doe je mee?

Wat je misschien kan helpen om in een ritme met God te komen, is de cursus ‘Genadig Moederschap’. Hierin stimuleren Priscilla Docter en Linda de Groot je om je identiteit in Jezus te vestigen en daarin genadig naar jezelf te kijken als moeder.