Wij doen ons best, God doet de rest!

genadig moederschap Jun 07, 2024

"Herken je dat? Zo druk zijn met alle dingen die er in een dag gepropt moeten worden en dan ‘s avonds tot de ontdekking komen dat je de dingen die je belangrijker vond, weer niet gedaan hebt."

Onze gastblogger Lianne Baartse herkent dit in ieder geval wel. In deze blog vertelt zij over haar ervaringen met balans vinden in haar moederschap, en hoe God hierin altijd genadig is.

Mam, gisteravond toen ik in bed lag, was Jezus bij mij! Zo werd ik op een ochtend begroet toen ik beneden kwam. Een van mijn kinderen had Jezus gezien in de slaapkamer. Ik probeerde me te herinneren wat ik de avond ervoor had gedaan en kwam tot de ontdekking dat, hoewel ik dat nooit een avond oversla, ik die avond niet bij mijn kind was geweest om welterusten te zeggen.

Deze ervaring raakte mij als moeder. Ten eerste natuurlijk omdat het een heel bijzondere ervaring was, maar ook omdat het zoveel zegt over God. Hij houdt van mijn kinderen, wil een relatie met ze en schiet te hulp daar waar ik als moeder soms eens wat vergeet. En eerlijk? Soms vergeten we nog wel is wat in de drukte van het leven, met alle ballen die we in de lucht moeten houden. Soms kan ik zo druk zijn met allerlei regelzaken dat ik wel eens uit het oog verlies wat er nou echt toe doet, dingen die eeuwigheidswaarde hebben.

Herken je dat? Zo druk zijn met alle dingen die er in een dag gepropt moeten worden en dan ‘s avonds tot de ontdekking komen dat je de dingen die je belangrijker vond, weer niet gedaan hebt.

Wij zijn net verhuisd en vaak is het heel verleidelijk om maar door te blijven gaan om het huis op orde te krijgen. Als we maar door blijven gaan met klussen en ondertussen God vergeten, dan bouwen niet samen met God, maar bouwen we ons huis op drijfzand. Zo is het ook met het gezin, als we niet bewust God betrekken in ons dagelijks leven en gezin dan bouwen we zelf. En eerlijk is eerlijk, goed voorbeeld doet goed volgen.

Als we willen dat onze kinderen leren om samen met God te leven, zullen we zelf dat voorbeeld moeten geven. Dat heeft eeuwigheidswaarde. Het Bijbelverhaal van Samuel vind ik zo een mooi voorbeeld voor gezinnen. God riep Samuel in de nacht, maar Samuel herkende de stem van God niet en dacht dat Eli hem riep. Pas de derde keer toen God Samuel riep begreep Eli dat Samuel God hoorde spreken en vertelde hij Samuel wat hij de volgende keer moest doen. Wat een genade van God dat Hij bleef roepen!

Wat een voorrecht dat wij net als Eli onze kinderen naar God mogen wijzen en hen mogen helpen om een relatie met God op te bouwen. Dat we ze mogen helpen om God’s stem te herkennen en te doen wat Hij vraagt. In Johannes 10:27 staat het volgende heel mooi geschreven: Mijn schapen horen Mijn stem, Ik ken ze en ze volgen Mij.

Maar hoe kunnen wij onze kinderen helpen om Zijn stem te horen en om Hem te volgen?

Hier zijn een paar tips:

- Bid voor je kinderen.
Onderschat nooit de kracht van gebed, bid voor bescherming, wijsheid, inzicht, christelijke vrienden etc.

- Goed voorbeeld, doet goed volgen!
Laat je kinderen zien dat jij van God houdt, hoe jij Zijn stem verstaat en Hem volgt in het dagelijks leven. Lees waar ze bij zijn elke dag de Bijbel.

- Een eigen Bijbel.
Geef je kinderen een eigen Bijbel en moedig ze aan om zelf te lezen. Door de Bijbel te lezen leren ze God beter kennen en Zijn stem herkennen!

- Alles wat je aandacht geeft groeit.
Geef veel aandacht aan de geloofsopvoeding, maak het een prioriteit om samen te bidden en te aanbidden, Bijbel te lezen en God overal bij de betrekken. In Deuteronomium 6:6-7 staat: Praat er met hen over als je thuis bent, als je onderweg bent, als je opstaat en als je naar bed gaat.

- Leer ze stil staan
Leer je kinderen regelmatig pauze te nemen van de drukte in het leven om tijd met God door te brengen. Als we willen dat ze Hem ervaren, moeten we ze leren om stil te staan en niet altijd maar door te rennen.

Gelukkig hoeven we het niet alleen te doen, mogen we er op vertrouwen dat de Heilige Geest in onze zwakheden te hulp komt. Hij kent ons en onze kinderen door en door en weet precies wat ze nodig hebben. Wij doen ons best, God doet de rest.

Wil jij nou meer input over balans vinden in je moederschap? Meld je dan aan voor de masterclass ‘Balans in je moederschap’ waarin Danielle Koudijs van Powertothemama’s en Linda de Groot, christelijke gezins- en opvoedcoach je mee nemen in dit zo herkenbare thema. Vanuit hun expertise en moederschap vertellen ze je hun methodes en tips; maar ook hun teleurstellingen en zoektocht.

Aanmelden? Klik dan hier!