Zodra ik chagrijnig wordt, weet ik waar het tijd voor is!

christelijk opvoeden Aug 23, 2024

“Mijn absolute dominante taal van de liefde is ‘tijd en aandacht.” Geef mij een dagje weg met mijn gezin en mijn liefdestank is weer gevuld! Gebeurd het te weinig…dan voel ik dat aan mijn humeur, word ik kriebelig en weet ik dat het weer tijd is om even iets met elkaar te doen!” aldus Linda de Groot, moeder van 4 kinderen en christelijke gezins- en opvoedcoach bij het platform Christelijk Opvoeden

De liefdestank waar Linda aan refereert is een term die komt uit boek ‘5 talen van de liefde’. Deze is uitgebracht in meerdere varianten en toepasbaar op huwelijk, singles, kinderen en tieners. De schrijvers laten zien hoe je de eerste liefdestaal van jezelf en de ander kunt herkennen en toepassen.

“Dit vind ik dus een gouden boek! Zo’n eentje die je leest en waar je regelmatig aan terug denkt of weer oppakt om toch nóg een keer te lezen!"

De liefdestalen zijn een vast onderdeel van Linda’s coaching sessies bij Christelijk Opvoeden. ”Een lege liefdestank is 9 van de 10 keer de oorzaak van negatief gedrag bij je kind. Als ouder heb je niet altijd door wat je kind nodig heeft. De liefdestalen helpen je om daar zicht op te krijgen. Daarom is het maken en bespreken van de liefdestalentest vast onderdeel van mijn hulp. Een tip: ontdek je kinds liefdestaal en maak bewust de keuze deze taal te (leren) spreken”, vertelt Linda.

Omdat ik weet dat de liefdestaal ‘tijd en aandacht’ belangrijk voor mij is (en ook een aantal van onze kinderen) proberen we dit al pro-actief in te plannen in onze agenda’s, zodat we dat moment van een lege liefdestank kunnen voorkomen.

Want uiteindelijk wil niemand met een lege benzinetank langs de weg staan. En dus ook niet met een lege liefdestank. Want daar functioneer je nou eenmaal niet zo goed op!

Zoals ik dat voor mijzelf heb ontdekt, probeer ik ook de taal van mijn man en kinderen te spreken. Dat begint bij het ontdekken hiervan om vervolgens deze taal te spreken. Dat gaat niet altijd vanzelf. Want als je bijvoorbeeld van nature niet makkelijk complimenten geeft, dan moet je heel bewust kiezen om positieve woorden te spreken. Of als je niet zo knuffelerig bent en jouw partner wel, dan is het de moeite waard om hier wel in te investeren zodat de liefdestank van jouw partner gevuld blijft.

Liefde is een werkwoord. Het is investeren. Niet altijd makkelijk. Maar wel de moeite waard!

Wil jij ook investeren in de relatie met jouw kind, en wil je in verbinding met ze blijven? Dan zijn onze gratis gesprekskaarten misschien wel wat voor jou. Je download ze nu via deze link!